Следвайте Гласове в ТелеграмСоциалната мрежа на Илон Мъск ще трябва да

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСоциалната мрежа на Илон Мъск ще трябва да
Коментари Харесай

ЕС ще разследва X за дезинформация и вредно съдържание

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Социалната мрежа на Илон Мъск ще би трябвало да потвърди, че не нарушава новия закон на Европейски Съюз за цифровите услуги във връзка с дезинформацията и нездравословното съдържание 

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, съобщи в сряда, че е поискала информация от обществената мрежа X (бивша Twitter) според Закона за цифровите услуги, който има за цел да предотврати разпространяването на нездравословно наличие в интернет.

Комисията е загрижена от отчет за бистрота на X, показан през март 2024 година, който демонстрира, че обществената мрежа на Илон Мъск е съкратила своя екип от модератори на наличие с близо 20% от октомври 2023 година

X би трябвало да даде информация, поискана от Европейски Съюз по отношение на своите запаси за модериране на наличие и генеративен изкуствен интелект, в период до 17 май. Останалите отговори на въпросите на Комисията, би трябвало да бъдат предоставени не по-късно от 27 май.

Това е първото огромно следствие на Европейската комисия по силата на строгите нови закони, регулиращи онлайн наличието, отбелязва заяви CNBC в репортаж по тематиката.

X понижи езиковото покритие в границите на Европейски Съюз от 11 езика на седем, споделят от Комисията, още веднъж цитирайки отчета за бистрота на компанията. Регулаторът желае спомагателни детайлности от X по отношение на оценките на риска и ограниченията за намаляване, свързани с въздействието на генеративния изкуствен интелект върху изборните процеси, разпространяването на противозаконни материали и отбраната на главните права.

Комисията прецизира, че нейното искане за информация от X е по-нататъшна стъпка в публично следствие за нарушавания на неотдавна прелюдия от Европейски Съюз Закон за цифровите услуги. Комисията стартира публично произвеждане за нарушаване против X през декември предходната година, откакто бяха изразени опасения по отношение на метода ѝ за справяне с противозаконното наличие към войната Израел-Хамас.

По това време Комисията съобщи, че следствието ще се концентрира върху спазването от X на отговорностите ѝ за противопоставяне на разпространяването на нелегално наличие в Европейски Съюз, успеваемостта на стъпките на платформата за битка с манипулирането на информация и нейните ограничения за увеличение на прозрачността.

Служители на Европейски Съюз споделиха, че настояванията за информация имат за цел да надграждат доказателства, събрани до момента по отношение на следствието против X по закона за цифровите услуги (DSA). Тези доказателства включват отчета за бистрота на X от март, както и отговори на предходни претенции за информация по отношение на това, което платформата прави за справяне с рисковете от дезинформация, свързани с генеративния AI.

DSA, който влезе в действие през ноември 2022 година, изисква огромни онлайн платформи като X да понижат риска от дезинформация и да вкарат строги процедури за унищожаване на речта на омразата, като в същото време балансират това с опасенията за свободата на изложение. Компаниите, за които е открито, че са нарушили разпоредбите, са изправени пред санкции в размер до 6% от световните си годишни доходи.

Инфо: technews.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР